Vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als de zonnevitamine/zonnebankvitamine en is een must voor een gezonde leefstijl.

In Nederland heeft ongeveer 40% een groot tekort aan vitamine D zonder dat zij zich hier bewust van zijn. Deze vitamine is de enige die natuurlijk aangemaakt wordt door het lichaam. Deze vitamine wordt aangemaakt door UV-B straling van zonlicht. Om aan deze vitamine te komen moet de zon wel sterk genoeg zijn, wat in Nederland niet vaak het geval is. Onder de zonnebank wordt deze vitamine ook aangemaakt door uw lichaam. Bij Carma vinden wij het belangrijk dat ook de aanmaak van vitamine D in uw lichaam gestimuleerd wordt.

In Nederland hebben we te weinig zonmomenten om het hele jaar door voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Daarom is de zonnebank een goed alternatief, en bij Carma hebben wij dit alternatief voor u staan! Na lange tijd over het hoofd te zijn gezien, wordt het belang van vitamine D door tal van wetenschappers sinds kort weer onderstreept. Uit vele recente onderzoeken blijkt dat deze vitamine onmisbaar is bij tal van lichaamsprocessen en veel vervelende ziekten kan voorkomen.

Vitamine D beschermt tegen kanker

Dat vitamine D belangrijk is om osteoporose (botontkalking) te voorkomen, is ook bij de overheid doorgedrongen. Onlangs kwam de Gezondheidsraad dan ook met een advies voor extra vitamine D voor risicogroepen. Met dit advies gaat de Gezondheidsraad echter voorbij aan de snel groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal voor veel méér gunstige effecten van vitamine D. Zo blijkt uit onderzoek dat vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en bepaalde auto-immuunziekten, maar óók tegen een aantal vormen van kanker.

60% minder kans op kanker

Tegen welke vormen van kanker biedt vitamine D bescherming?

Vitamine D lijkt met name bescherming te bieden tegen:

  • dikke darmkanker
  • borstkanker
  • prostaatkanker.

Uw eigen zontijd bepalen?

Het huidtype wordt bepaald door de kleur van huid en haar: mensen met een lichte huid en blond haar die snel verbranden en moeilijk bruin worden, hebben huidtype 1, mensen die donker haar hebben en snel bruinen, hebben huidtype 4. Mensen met een donkere huidskleur en Aziatische mensen kunnen nog beter tegen zonlicht. Ieder huidtype heeft vervolgens een eigen zonkrachtgetal. Voor huidtype 1 is dit 60, type 2 is 100, type 3 200 en type 4 300.

Door het zonkrachtgetal van uw huidtype te delen door de zonkracht, krijgt u het aantal minuten dat u veilig in de zon kunt zijn. Iemand met huidtype 2 kan dus bij zonkracht 7, wat tijdens onze zomers redelijk vaak voorkomt, 100:7 minuten = 14 minuten veilig in de zon. Na deze 14 minuten dient hij of zij zich tegen de zon te beschermen door in de schaduw te blijven, kleding aan te trekken of zich goed in te smeren met een zonnebrandcrème van voldoende sterkte.

Zonkrachtgetal

N.B. De zonkracht (een getal tussen 1 en 10) vindt u iedere dag  op de site van de knmi en wordt in de zomermaanden vaak ook in veel kranten opgenomen.